Oskar Vikström – Träffa vårt team

Hur kom du i kontakt med FCV?

Vi har arbetat i samma kretsar ett bra tag och samarbetat av och till de senaste 3-5 åren så våra vägar har korsats. Lars kom till mig en dag och hade en idé han pitchade till mig som jag såg stora möjligheter i och en unik aspekt om vi skulle samarbeta. Så blev det, är anställd sedan ett antal månader tillbaka vilket jag är väldigt glad för. Vi är inne i en spännande fas.

Vad är din bakgrund?

Jag är en spelentusiast. Jag har spelat spel precis som de flesta från barnsben, men jag har jobbat med spel och ungdomar sedan jag var 13 år gammal. Bildat förening, skapat och drivit företag, hållt i föreläsningar och utbildningar likväl som arbetat som konsult i den analoga spelbranschen. Utöver detta är jag lärare och ungdomscoach. Jag brinner för ungdomar och att främja deras möjligheter i vardagen och det är där jag skiner som mest.

Hur ser du på utanförskap?

Jag har en kraftigt brinnande motivation att hjälpa de som är utanför och har större svårigheter med att känna sig inkluderade och hörda i samhället. Jag har själv varit kraftigt utsatt och utanför under min uppväxt och satt hemma och kämpade för att komma ut på arbetsmarknaden. Det var inte lätt att hitta något produktivt att göra för samhället från det att jag flyttade hemifrån och till slut lyckades hitta hur jag kunde vara till nytta för mig själv och andra. Jag har sedan dess arbetat med att sprida glädje, motivation och att inkludera just de som har det tyngre. Det är svårt att hitta motivationen när man är utanför, det är så lätt att se det som att man är själv utan att någon som hör en eller förstår sig på vad man går igenom. Jag är övertygad att vi som genomlevt detta kan hjälpa samhället att hjälpa de som är utanför om vi bara ger dem rätt verktyg och fokuserar på verktygen och inte hindren.

Vad arbetar du på just nu?

Jag blev involverad med FCV på grund utav de otroliga vägledande bitarna som sammansmälter så väl med spelglädje, inkludering och vägledning riktat mot unga i utanförskap. Så det vi jobbar på tillsammans är något jag hoppas kommer leda till någonting betydande på den fronten, en guldklimp i botten på floden, något som alla söker efter och som kan förändra allting.

Se oss gärna som en kreativ lots
eller en fyr som lyser upp osynliga,
otraditionella vägar för unga vuxna
att hitta sitt sammanhang och sin
plats på arbetsmarknaden.