Sara Viklund – Träffa vårt team

Vad är din bakgrund?

Min bakgrund är inom QA Localisation som speltestare och översättare. Jag har också arbetat kreativt som frilansande skådespelare och modell. Nu bor jag i Luleå efter att ha arbetat i London och Seoul i 4 år.

Hur hittade du till FCV Sverige?

Jag såg en annons i tidningen för Summercamp samtidigt som jag blev tipsad om det i samma veva. Jag blev antagen och fick på så sätt kontakt med FCV Sverige och efter att ha hört om deras vision och arbete kring kreativitet och utanförskap kändes det så väldigt rätt. Efter att Summercamp var över fick vi till en form av arbetsträning.

Hur ser du på utanförskap?

Jag har själv levt i gränslandet mellan utanförskap och kreativitet under en lång tid sen jag återvände hem och vet hur det känns att sitta på kreativa resurser som inte kommer till användning. Ibland hjälper det att veta att en inte är ensam om att fastna i sitt sökande efter jobb och studier. För mig har jag känt det som starkast när jag arbetat inom svartvita yrken där en aldrig fick chansen att visa fram sina bästa sidor. Jag tror många känner igen den känslan, att sakna motivation och dagligen känna som att en robot skulle göra ens arbete bättre än en själv. Strukturen i samhället kan bli stram för dem som vill mer men inte hittar sin väg. Jag tror alla behöver någon form av kreativitet i vardagen för att kunna leva fullt ut. 

Några tankar inför framtiden?

För mig är det särskilt inom olika former av berättelser, spel, comics, webtoons och animerat där jag vill se mer förändring. Allt det en själv har växt upp med och levt genom. Det ser jag mycket fram emot att kunna hjälpa och påverka genom FCV Sverige. Att få in fler kvinnor, tjejer och HBTQIA+ personer som kan representera med sina stories och kreativa verk. Personligen drivs jag av att hjälpa andra och av att påverka jämställdheten inom de kreativa näringarna. Jag tror starkt på the butterfly effect, alla vågor vi gör som individer påverkar och att tillsammans åstadkommer vi riktig förändring.

Se oss gärna som en kreativ lots
eller en fyr som lyser upp osynliga,
otraditionella vägar för unga vuxna
att hitta sitt sammanhang och sin
plats på arbetsmarknaden.