Hola Folkhögskola och FCV Sverige har i samarbete med Kramfors kommun, Sollefteå kommun, Arbetsförmedlingen, Samordningsförbundet och aktörer inom spelbranschen genomfört årets Summercamp. Ett koncept som är här för att stanna.
Under åtta sommarveckor har unga i åldern 18–29 som varken arbetar eller studerar fått studie- och yrkesvägledning samt lära sig grunderna i hur ett dataspel utvecklas. Den 17 augusti 2022 var det kursavslutning med öppet hus på Hola folkhögskola och som vi firade tillsammans med alla deltagare och möjliggörare.
En avslutning med många tal på scen framförallt ett par modiga deltagare som stolt visade vad de åstadkommit! Vi sammanfattade och reflekterade över kursen, skämtade och skrattade, det fanns ett stort godisbord och alla minglade. Deltagarna tog med sig familj och bekanta till avslutningen och det sattes upp stationer där de fick testa deras färdiga spel! Nedan presenteras några av resultaten samt berättelser både från deltagare och våra unga handledare.
16 av 17 deltagare sökte sig vidare till en utbildning.
100% hade en klar individuell plan efter slutförd Summercamp.
100% av deltagarna skulle rekommendera insatsen till andra unga vuxna som varken arbetar eller studerar.
Citat från några av alla fantastiskt duktiga och kreativa deltagare
– Summercamp har varit en av dom roligaste grejerna jag gjort…lärt mig så sjukt mycket nytt som jag kommer fortsätta på och man har lärt känna nytt folk som har samma intresse men de roligaste är att de kändes väldigt planerat de här summercampet och allt följdes till skulle nästan säga perfektion man har lärt sig suttit och klurat på grejer som kan ha tagit 2 dagar ibland med kodning men även när de fanns motgångar fanns de alltid sol över horizonten.
– Jag har utvecklat nya bekantskaper, fått lite mer energi för att plugga vidare genom att ha ansökt till kursen.
– Jag har hittat en bättre del av mig själv, jag har lärt mig att med rätt hjälp så kan skola vara roligt.
– Har fått nya vänner och lärt mig mycket, det har varit väldigt kul under dom här 8 veckorna.
– Det har inneburit att göra nått under sommaren samt testa på programmering samt att man har fått mer idéer på vad man vill göra i framtiden.
I hjärtat av vårt arbete är unga vuxna och så här summerar Andreas och Alfred sin tid att arbeta som handledare inom spelutveckling.
För andra året i rad har vi haft nöjet att få vara handledare för Summercamp. År 2021 var vi handledare för den första summercampen i Boden och nu 2022 på Hola folkhögskola. Vi har både haft ett stort intresse för spel sedan barnsben och bestämde oss båda för att spelutveckling var något vi ville jobba inom. Att kunna kombinera spelutveckling med vägledning på det sättet som vi gör på FCV är något vi brinner starkt för; att få lära ut och dela med oss av vårt eget intresse med andra samtidigt som man får lära känna fantastiska människor. Skol glädjen och nyfikenhet, viljan att lära sig under spelutbildningar går inte att matcha någon annanstans. Dessa unga deltagare är fantastiskt drivna, och kreativa, och så fort de har rätt kunskaper och verktyg går det nästan inte att tygla dem; de är ju redan experter på spel. Det är inte i alla branscher som man har möjligheten att göra något man älskar och brinner för på den här nivån.
– Andreas & Alfred
Att jobba med unga vuxna i utanförskap står oss nära till hjärtat och det känns otroligt givande och glädjande att jobba med dem, särskilt inom spel. Spel handlar så mycket om kommunikation och när vi alla kan tillsammans prata samma språk finner vi att vi har så ofattbart mycket gemensamt med varandra. Det har varit en fantastisk möjlighet för oss att pröva på en pedagogisk roll, men också utvecklas personligt tillsammans med deltagarna. Vi kommer aldrig glömma de ord och berättelserna vi har fått höra från samtliga deltagare, men även från föräldrarna. Allting pekar på en sak: våra Gamecamps gör skillnad.
FCV Sveriges koncept Gamecamps genomförs tillsammans med unga ambassadörer från dataspelsbranschen som vill bidra till att göra skillnad för alla hemma kämpandes gamers. Det är precis så här vi vill arbeta, genom att anställa unga nyutexaminerade och studerande inkludera och etablera unga vuxna som varken arbetar eller studerar på arbetsmarknaden. När samhällsaktörer samarbetar med FCV vet de att det är 100% ungdomar i fokus. Varje Gamecamps genomförs tillsammans med eldsjälar, möjliggörare och hjälpare, vi är övertygade om att ingen ensam aktör checkar av alla de boxar som krävs för att uppnå dessa resultat.