Gamecamp visade vägen framåt för Wilton

Wilton Ullströms stora intresse är dataspel. Ända sedan han var liten har han drömt om att skapa egna spel och jobba som spelutvecklare. Men fram till i somras visste han inte hur han skulle ta sig dit. Tack vare FCV:s introduktionskoncept Gamecamp öppnades nya dörrar till gemenskap och en väg framåt.

Wilton Ullström är 13 år och bor i Sollefteå. Han har drömt om att bli spelutvecklare så länge han kan minnas. Hans föräldrar vill hjälpa honom att ta sig närmare hans dröm, men har inte vetat vart de ska vända sig.

– Wilton har på egen hand försökt lära sig hur man skapar spel, berättar mamma Jessica. Som förälder har det varit svårt att vägleda honom. När han kört fast har hans pappa och jag stått lika rådvilla. Vem kan man ens be om hjälp?

Så fort det blev klart med ett gamecamp på Hola folkhögskola i Kramfors sommaren 2024 anmälde Jessica sonen. 

Ett koncept mot utanförskap

Summercamp är kostnadsfritt för deltagarna. Det ger verktyg att söka till fortsatta studier eller närma sig arbetsmarknaden på andra sätt. Under lägret får deltagarna personlig vägledning, lära sig om spelutveckling och spela utbildningsspel. FCV Sverige har nyligen tagit fram det egna brädspelet Hot skills.

Hela 97 % av deltagarna har sedan konceptet skapades 2020/2021 gått direkt vidare till studier eller annan sysselsättning.

En i gänget

Wilton tillbringade åtta veckor av sitt i vanliga fall så dyrbara sommarlov på Summercamp Hola folkhögskola. Efteråt tyckte han att lägret kunde varit ännu längre.

– Tiden bara flög förbi. Det var härligt att få göra det jag älskar och träffa grymma människor samtidigt. Jag var yngst och i början var jag rädd att bli utanför. Men alla i gruppen hade samma intresse och stämningen var riktigt skön. Jag blev en i gänget på nolltid.

– Det var en Wilton som åkte till Summercamp och en annan Wilton som kom tillbaka, säger Jessica. En mycket mognare kille som tar mer ansvar hemma och för sina relationer, både online och IRL.

En grund att stå på

Wilton kom till lägret för att nå en nivå där han kunde jobba vidare och skapa spel på egen hand.

– Nu vet jag vad jag ska göra. Jag har fått en grund att stå på och kommit en bra bit på vägen. Men lika viktigt är att jag blivit mer social och vågar öppna mig för nya människor. Jag kommer definitivt att hålla kontakten med flera som jag lärde känna på lägret. Kanske kan vi jobba med spelutveckling tillsammans i framtiden.

Ensamhet går att bryta. Vi på FCV Sverige kvalitetssäkrar koncept som visar unga en väg tillbaka till gemenskapen. Kontakta oss om du vill prova nya sätt mot utanförskap.

Läs Wilton och mamma Jessicas brev till FCV Sverige efter gamecamp i Kramfors nedan.

Brev från Wilton

Jag hade verkligen en grym sommar på Hola folkhögskolas Summercamp! Det var superkul att få träffa nya människor och få bättre självförtroende när det gäller det jag brinner för. I början var jag lite nervös för att jag kanske skulle känna mig utanför, men det visade sig snabbt att alla där hade samma intressen och att stämningen både i gruppen och på skolan var riktigt skön.

Mitt mål med campet var att lära mig nya grejer och komma upp på en nivå där jag kan jobba vidare själv. Jag känner att jag har kommit en bra bit på vägen, även om jag har mycket kvar att lära. Men nu har jag åtminstone en bra grund att stå på.

Jag tycker verkligen att det här campet skulle passa yngre också, för det kan hjälpa folk som kanske känner sig lite utanför eller bara älskar spelutveckling att börja med det de gillar. Om jag fick ändra något skulle jag vilja att campet var längre, för de här åtta veckorna bara flög förbi, och det har varit så kul att få göra något jag älskar och träffa grymma människor samtidigt.

Jag tror absolut att jag kommer hålla kontakten med några av dem jag träffade. Jag har också blivit bättre på att vara social och våga snacka med nya människor, och jag inser att jag verkligen behöver öva på att våga presentera mina grejer. Tempot var bra, men jag kände mig lite stressad eftersom jag missade en vecka. Om jag hade haft lite mer tid och en grupp att jobba med hade mitt slutprojekt blivit ännu bättre. Men jag fick verkligen det stöd jag behövde, både från ledarna och assistenterna, som alltid var där för att hjälpa till.

Mitt tips till andra i min ålder som är sugna på att testa är: bara kör! Kontakta dem som håller i det och ansök. Det spelar ingen roll om du inte vet vad som väntar, för du lär dig på vägen. För mig har det här varit en fantastisk upplevelse, och jag är stolt över att jag lyckades, trots att jag var yngst på campet.

 

Brev från Wiltons mamma

Tack, tack, TACK för möjligheten. Det var en Wilton som jag tog till Summercamp och en annan Wilton jag fick hem. Han har så länge jag kan minnas varit intresserad av spel och har på egen hand försökt att lära sig hur man skapar spel.

Som förälder (utan någon vidare förståelse för spelutveckling) har det varit svårt att vägleda honom och när han kört fast har vi stått lika rådvilla som honom. Vem kan man ens be om hjälp? Vi har ställt frågor online och i perioder har vi också betalat för onlinekurser men dessa har varit utan lärarhandledning eller på en för hög eller låg nivå.

Nu har Summercamp kommit och gått och ni lyckades fånga honom precis där han är och har kunnat hjälpa honom precis dit han vill. Vår trettonåring sitter vanligtvis helst på sitt rum för att spela olika datorspel och även om han fortfarande gör det har vi plötsligt en grabb som känns mer mogen, mer social och som tar mer ansvar både hemma och i sina relationer (både online och IRL).

Vikten av ett sammanhang för lärandet har blivit tydligt för honom och han är så nöjd över att ha ägnat 8 veckor av sitt annars väldigt värdefulla sommarlov till just det här.

Jag tänker att det största i allt det här är att ungdomar, i skarp kontrast till skolplikten, erbjudas möjligheten att själv få välja lärande som aktivitet. Vad sår frön till vidare utforskande av sina egna möjligheter och förmågor om inte det?

Dela gärna!
Facebook
LinkedIn