SUMMERCAMP by BODEN GAMECAMP🎼

”Amazing Ă€r ett understatement”, som en av deltagarna uttrycker sig om utbildningen

Under tio veckor i somras fick 12 unga vuxna som varken arbetar eller studerar en inblick i spelutveckling pÄ Boden Gamecamp via introduktionsutbildningen Summercamp och hur det kan vara att arbeta inom spelbranschen. Med facit i hand kan vi med glatt hjÀrta sÀga att utbildningen blev en succé! Tio av de tolv deltagarna har sökt vidare till spelutbildningar och sex av dessa har antagits.

Vi pÄ FCV hade rollen som studie- och yrkesvÀgledare, en slags kreativ lots i utbildningen dÀr vi funnits vid studenternas sida genom hela vÀgen. Summercamp Àr ett resultat av vÄrt projekt #AndravÀgar och riktigt bra samarbeten mellan Bodens och LuleÄ kommuner.

Hur vi lyckats hitta de unga

Nio av tio studenter hittade till Summercamp tack vare ett fyrtornskoncept som vi tagit fram. Konceptet bygger pÄ att hitta personer i de ungas nÀrhet. De unga blev helt enkelt tipsade om utbildningen av bekant, en mamma, en farmor m.fl.

– Det kĂ€nns banbrytande och nytĂ€nkande. Tack vare fyrtornstĂ€nket har vi lyckats nĂ„ de unga. Det Ă€r en sak att fĂ„ upp en vision, men en helt annan sak att fullfölja den visionen. Och det Ă€r hĂ€r FCV spelat en stor roll och fungerat som en slags kreativ lots som följt dem hela vĂ€gen i mĂ„l. Det Ă€r precis sĂ„ hĂ€r kompetensförsörjning fungerar nĂ€r den Ă€r som bĂ€st, menar, Lars Lundqvist, FCV Sverige och fortsĂ€tter:

– Vi vill rikta ett sĂ€rskilt stort varmt tack till alla dessa fyrtorn runt om i samhĂ€llet som hjĂ€lpt till och tipsat om vĂ„rt Summercamp. Ni Ă€r en stor bidragande del i att mĂ„nga unga vuxna nu hittat sin vĂ€g, mĂ„l och mening.

NÄgra röster frÄn utbildningen:

Deltagare 1
Jag har ocksÄ skickat in min ansökan till Indie 2021, Àven om jag inte kommer in vill jag tacka dig för det du har gjort och ditt engagemang. Det du gör Àr nÄgonting bra och viktigt, jag tror jag talar för mÄnga nÀr jag sÀger tack. Tack för det du gör.

Jag har trott att programmering bara Ă€r för trĂ„kiga systemutvecklare och datorvetenskaps studenter, ”en annan del utav hjĂ€rnan” om man ska vara pseudovetenskaplig. Men programmering mĂ„ste inte vara det, jag har nu insett att det ocksĂ„ kan vara nĂ„got för mig.

Deltagare 2
“Amazing” Ă€r ett understatement, denna kurs har varit sĂ„ sjukt lĂ€rorik och verkligen öppnat upp vĂ€gar för min framtid som jag ska följa sĂ„ lĂ„ngt jag kan. Tack fĂ€r allt! Jar Ă€r vĂ€ldigt tacksam för min tid hĂ€r. Innan hade jag ingen aning vad min plats i vĂ€rlden var men jag tror verkligen nu att jag har hittat rĂ€tt spĂ„r.

Deltagare 3
Sammanfattningsvis sÄ kÀnner jag att kursen varit guld vÀrd och gett mig stor mÀngd glÀdje i bÄde lÀrande och arbetskamrater, kommer verkligen se tillbaka pÄ den hÀr sommaren och minnas den med glÀdje.

Deltagare 4
Nu Àr det inte lÀnge kvar tills Summercamp Àr slut och jag Àr glad att jag har fÄtt en blick in i spelvÀrlden. Det var nÄgonting som jag trodde inte var möjligt för mig, Àven med den utbildningen jag gick. Bara pÄ nÄgra veckor sÄ har jag lÀrt mig en massa nya saker, inte bara om spelbranschen men Àven mig sjÀlv och mina kompetenser. Jag har fÄtt rÄd och idéer över vad jag kan göra inom spelbranschen och hur jag skulle kunna ta nÀsta steg framÄt. Jag trodde aldrig att jag kunde ha nÄgon typ av ledarroll inom ett yrke, nu inser jag att det kan vara en naturlig roll som passar mig.

Deltagare 5
Insiktsfullt för mig sjÀlv. Det har hjÀlpt mig lÀgga ner tid pÄ att fundera pÄ vad jag mÄste göra, men framförallt har det hjÀlpt mig inse att det jag mÄste göra Àr saker jag ser fram emot att göra.

NÀr jag jobbade inom byggbranschen sÄ var varje moment nÄgot trÄkigt och ointressant. Det var endast pÄ en skala av mer eller mindre jobbigt att göra.

Nu ser jag fram emot att börja dagen och komma igÄng. Tack för den hÀr uppgiften Lars, det hÀr varit vÀldigt insiktsfullt.

Deltagare 6
började med en ritplatta för 6-7 Ă„r sedan
. Tyckt tidigare att programmering verkat lĂ€skigt. Nu fĂ„tt lĂ€ra mig att programmera. Se resultat snabbt, se och provspela spel. KĂ€nner att jag klarar av det frĂ„n att aldrig testat tidigare. Att skapa en story. FĂ„tt lĂ€ra mig mycket om mig sjĂ€lv. Hoppas kunna gĂ„ hĂ€r nĂ€sta Ă„r!

Deltagare 7
jag lÀngtar till Summercamp. FÄr struktur pÄ dagarna, Àr med ett skönt gÀng.

Deltagare 8
Summercamp ger mig jÀttemycket. Blivit lurad att lÀra mig nÄgonting. Nyttigt!

Se oss gÀrna som en kreativ lots
eller en fyr som lyser upp osynliga,
otraditionella vÀgar för unga vuxna
att hitta sitt sammanhang och sin
plats pÄ arbetsmarknaden.