SUMMERCAMP by BODEN GAMECAMP?

Summercamp

”Amazing är ett understatement”, som en av deltagarna uttrycker sig om utbildningen

Under tio veckor i somras fick 12 unga vuxna som varken arbetar eller studerar en inblick i spelutveckling på Boden Gamecamp via introduktionsutbildningen Summercamp och hur det kan vara att arbeta inom spelbranschen. Med facit i hand kan vi med glatt hjärta säga att utbildningen blev en succé! Tio av de tolv deltagarna har sökt vidare till spelutbildningar och sex av dessa har antagits.

Vi på FCV hade rollen som studie- och yrkesvägledare, en slags kreativ lots i utbildningen där vi funnits vid studenternas sida genom hela vägen. Summercamp är ett resultat av vårt projekt #Andravägar och riktigt bra samarbeten mellan Bodens och Luleå kommuner.

Summercamp

Hur vi lyckats hitta de unga

Nio av tio studenter hittade till Summercamp tack vare ett fyrtornskoncept som vi tagit fram (ta del av vår sammanställning som finns att ladda ned under fliken #Andravägar). Konceptet bygger på att hitta personer i de ungas närhet. De unga blev helt enkelt tipsade om utbildningen av bekant, en mamma, en farmor m.fl.

– Det känns banbrytande och nytänkande. Tack vare fyrtornstänket har vi lyckats nå de unga. Det är en sak att få upp en vision, men en helt annan sak att fullfölja den visionen. Och det är här FCV spelat en stor roll och fungerat som en slags kreativ lots som följt dem hela vägen i mål. Det är precis så här kompetensförsörjning fungerar när den är som bäst, menar, Lars Lundqvist, FCV Sverige och fortsätter:

– Vi vill rikta ett särskilt stort varmt tack till alla dessa fyrtorn runt om i samhället som hjälpt till och tipsat om vårt Summercamp. Ni är en stor bidragande del i att många unga vuxna nu hittat sin väg, mål och mening.

Några röster från utbildningen:

Deltagare 1
Jag har också skickat in min ansökan till Indie 2021, även om jag inte kommer in vill jag tacka dig för det du har gjort och ditt engagemang. Det du gör är någonting bra och viktigt, jag tror jag talar för många när jag säger tack. Tack för det du gör.

Jag har trott att programmering bara är för tråkiga systemutvecklare och datorvetenskaps studenter, ”en annan del utav hjärnan” om man ska vara pseudovetenskaplig. Men programmering måste inte vara det, jag har nu insett att det också kan vara något för mig.

Deltagare 2
“Amazing” är ett understatement, denna kurs har varit så sjukt lärorik och verkligen öppnat upp vägar för min framtid som jag ska följa så långt jag kan. Tack fär allt! Jar är väldigt tacksam för min tid här. Innan hade jag ingen aning vad min plats i världen var men jag tror verkligen nu att jag har hittat rätt spår.

Deltagare 3
Sammanfattningsvis så känner jag att kursen varit guld värd och gett mig stor mängd glädje i både lärande och arbetskamrater, kommer verkligen se tillbaka på den här sommaren och minnas den med glädje.

Deltagare 4
Nu är det inte länge kvar tills Summercamp är slut och jag är glad att jag har fått en blick in i spelvärlden. Det var någonting som jag trodde inte var möjligt för mig, även med den utbildningen jag gick. Bara på några veckor så har jag lärt mig en massa nya saker, inte bara om spelbranschen men även mig själv och mina kompetenser. Jag har fått råd och idéer över vad jag kan göra inom spelbranschen och hur jag skulle kunna ta nästa steg framåt. Jag trodde aldrig att jag kunde ha någon typ av ledarroll inom ett yrke, nu inser jag att det kan vara en naturlig roll som passar mig.

Deltagare 5
Insiktsfullt för mig själv. Det har hjälpt mig lägga ner tid på att fundera på vad jag måste göra, men framförallt har det hjälpt mig inse att det jag måste göra är saker jag ser fram emot att göra.

När jag jobbade inom byggbranschen så var varje moment något tråkigt och ointressant. Det var endast på en skala av mer eller mindre jobbigt att göra.

Nu ser jag fram emot att börja dagen och komma igång. Tack för den här uppgiften Lars, det här varit väldigt insiktsfullt.

Deltagare 6
började med en ritplatta för 6-7 år sedan…. Tyckt tidigare att programmering verkat läskigt. Nu fått lära mig att programmera. Se resultat snabbt, se och provspela spel. Känner att jag klarar av det från att aldrig testat tidigare. Att skapa en story. Fått lära mig mycket om mig själv. Hoppas kunna gå här nästa år!

Deltagare 7
jag längtar till Summercamp. Får struktur på dagarna, är med ett skönt gäng.

Deltagare 8
Summercamp ger mig jättemycket. Blivit lurad att lära mig någonting. Nyttigt!

Se oss gärna som en kreativ lots
eller en fyr som lyser upp osynliga,
otraditionella vägar för unga vuxna
att hitta sitt sammanhang och sin
plats på arbetsmarknaden.